Groenteplanten zijn tuinplanten van mei 2018

Groenteplanten zijn tuinplanten van mei 2018

Plukplanten en moestuinen zijn ongekend populair en groenteplanten zien er vaak ook prachtig uit, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant inspelen op groeiende belangstelling voor gezond, duurzaam en plantaardig voedsel, aan de andere kant een decoratieve hoek aan productieve groene planten met vruchten, waarmee het goed kweken en lekker koken is. Mei is een goede maand om groente in bakken, potten of de volle grond te planten. 

Keuze assortiment

De groenteplanten in de selectie voor mei zijn allemaal vruchtdragend. Denk daarbij bijvoorbeeld aan komkommer, paprika, peper, tomaat, pompoen en courgette. De meeste groenteplanten worden al met wat eetbare vruchten aangeboden. Er zijn klimplanten, struikvormen en dwergplanten verkrijgbaar, maar ook speciale consumentgericht concepten als Pluck, Snacker® Funfoods of Pick-&-Joy. Van alle groenten zijn meerdere soorten verkrijgbaar: verschillende kleuren peper en paprika, tomaten van Roma tot tros en komkommers van maatje snack tot joekel. De voorgekweekte planten produceren in de zomerperiode volop vruchten en bieden zo al die tijd plukplezier en een echte 'versbeleving'.

Groenteplanten trivia

 • Is het nu groente of fruit? De tomaat, paprika, komkommer en peper zijn vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt groenten, al zal een enkele purist blijven roepen dat het vruchten zijn. 
• Groenteplanten gedijen ook prima in de vensterbank: ze groeien omhoog, zodat ze weinig ruimte nodig hebben.
• Paprika bevat 2 x zoveel vitamine C als sinaasappelen en is ook rijk aan vitamine E, B1 en B2. 
• De augurk is nauw verwant aan de komkommer en op dezelfde manier te kweken. 

Herkomst

 Paprika en peper zijn zo nauw aan elkaar verwant dat ze zelfs dezelfde naam hebben: Capsicum annuum. Paprika komt van oorsprong uit Zuid Amerika, de peperplant groeit in India en Zuidoost Azië. 
De tomaat (Solanum lycopersicum) behoort tot een grote familie waar onder andere ook de aardappel bij hoort. Tomaten zijn inheems in Midden-Amerika, de voorvaderen van de Maya’s en Inca’s kweekten ze al.
De komkommer (Cucumus sativus) komen uit India, waar ze al ruim 3000 jaar voor de vrucht gekweekt worden. De planten zijn via de Middellandse Zee met de Romeinen mee naar West-Europa gekomen.

Verzorgingstips

• Een groenteplant kan na aanschaf het best in de volle grond of in een ruimere pot of bak worden geplant, zodat hij ruimte heeft om te groeien en optimaal vruchten te produceren. 
• Groenteplanten staan het liefst zonnig, beschut en uit de wind.
• Stokken, rekjes of gaas helpen de groenteklimmers omhoog te groeien. 
• Door regelmatig zijscheutjes (dieven) weg te halen, investeert de plant zijn energie vooral in zichzelf en in zijn vruchten. 
• Voor alle groenteplanten geldt dat ze veel water nodig hebben: de kluit mag niet uitdrogen, maar staat ook liever niet met de wortels in het water. 
• De planten groeien snel en verbruiken veel energie, zodat eens in de twee weken plantenvoeding nodig is om op krachten te blijven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Bloemen Bestellen