IJsheiligen: we kunnen de bloemetjes weer buiten zetten!

IJsheiligen: we kunnen de bloemetjes weer buiten zetten!

Eindelijk. Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, moet het echt afgelopen zijn met de kans op nachtvorst en kunnen we met een gerust hart onze kuipplanten, potplanten en zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben. Tips om je gekoesterde planten klaar te maken voor het nieuwe tuinseizoen en je zaailingen de best mogelijke start te geven. En mocht je nog geen kuip- of potplanten in huis hebben, dan is nu het moment ze bij ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) te kopen. Er is volop keuze en je fleurt je terras of balkon er in een handomdraai mee op!

Kuip- en potplanten zomerklaar maken

Kuipplanten werden vroeger in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Het waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citrus- en sinaasappelboompjes, en exotische palmen. Tegenwoordig gaat het vooral om mediterrane struiken, klimplanten en kleine bomen, zoals de olijf, oleander, laurier, bougainville en mannentrouw (Plumbago), en exotische (bol)gewassen, zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus). Populaire, vorstgevoelige potplanten die je in de schuur, garage of in een onverwarmde kamer moet laten overwinteren zijn onder andere de potgeranium (Pelargonium) en fuchsia.

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting voorlopig nog goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek niet te groot is.

  1. Haal je planten op een bewolkte, regenachtige dag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
  2. Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
  3. Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
  4. Staat de plant al jaren in dezelfde kuip of pot? Verpot deze dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen.
  5. Geef de planten het komende seizoen regelmatig water en speciale, vloeibare voeding.

Zaailingen naar buiten

Heb je ook de vensterbank volstaan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden als peterselie, basilicum en tijm of groenten als tomaat en paprika? Om ze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag steeds wat langer buiten staan. Begin daar ongeveer een week voor IJsheiligen mee, afhankelijk van de temperatuur,  weersverwachting en kans op nachtvorst. Zet ze eerst een uur of drie buiten, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Haal ze daarna weer naar binnen – laat ze in ieder geval nog niet ’s nachts buiten staan – en zet ze de volgende dag weer wat langer buiten. Doe dat een dag of drie. Vanaf 15 mei kunnen ze zeker buiten blijven, ook ’s nachts. Zet ze dan in een grotere pot of plant ze in de volle grond.

Kamerplantentip Zet je kamerplanten op een regenachtige en relatief warme (18+ graden Celsius) dag eens een paar uur buiten. Ze frissen er enorm van op, letterlijk en figuurlijk. Kijk meteen of ze niet ook in een grotere pot moeten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Bloemen Bestellen