Jaar van de egel

Jaar van de egel

Volgens de Chinese astrologie is het het jaar van het varken, maar de Zoogdiervereniging heeft 2019 ook uitgeroepen tot het jaar van de egel. Het gaat namelijk niet zo goed met dit stekelige beestje, mogelijk mede door de toenemende verstening van tuinen waardoor ze er totaal geen voedsel of beschutting vinden. Iedereen wordt opgeroepen het zien van een egel – dood of levend – te melden, zodat de Egelwerkgroep het wel en wee van dit beschermde en nuttige dier beter in kaart kan brengen.

Smullen van slakken

Precies tien jaar geleden was er in Nederland ook een jaar van de egel. Dankzij de meldingen uit het hele land ontdekten onderzoekers dat de egels het platteland

grotendeels verruild hebben voor achtertuinen in dorpen en steden. Daar is het veiliger omdat hun grootste natuurlijke vijand, de das, er niet voorkomt. Maar dat het leven in de achtertuin voor de egel ook niet over rozen gaat, lijkt nu wel duidelijk. Terwijl het hartstikke leuke viervoetertjes zijn die luid smakkend slakken verslinden, maar ook graag luizen, pissebedden, kevers, rupsen en muizen eten. Welke tuinier is daar nu niet blij mee?

Help de egel

Je kunt de egel helpen door te melden wanneer je een egel hebt gezien – dood op de weg of al scharrelend door je tuin – via de site www.egelwerkgroep.com. En door je tuin aantrekkelijk te maken voor egels. Vijf handige tips:

  • Egels houden een winterslaap. Daarvoor zoeken ze eind november of in december een beschutte plek onder of achter een struik, waar ze een holletje maken, bekleed met een dikke laag bladeren. Daaruit komen ze eind april weer tevoorschijn. Fleur een hoek in de tuin op met een flinke struik en gooi er in de herfst afgevallen blad onder en achter, zodat de egel er zijn winternest kan maken. Of plaats er een kant-en-klaar egelhuisje dat je in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) kunt kopen en vul dat alvast met wat afgevallen bladeren.
  • Egels leggen ’s nachts wel enkele kilometers af om aan voldoende voeding te komen. Zorg ervoor dat ze makkelijk je tuin in en uit kunnen lopen, veilig scharrelend tussen voldoende bodembedekkers en hogere vaste planten en struiken. Laat een ruimte van 10 centimeter tussen de schutting en de grond, of zaag een gat van zo’n 10 bij 15 centimeter uit de onderste plank achter een wintergroene struik. Of kies voor een haag of grote struiken als erfafscheiding, daar banen ze altijd wel een weg door. Neem een transparant tuinhek met voldoende ruimte tussen de latten of spijlen in plaats van een compleet afgesloten deur of poort.
  • Zorg voor water in de tuin. Of dat nu een vogeldrinkschaal of een vijver is. Geef een egel in ieder geval nooit melk, want daar wordt het dier ziek van. Heb je al een vijver? Plaats een eendentrappetje of loopplankje of zorg voor een geleidelijk oplopend deel van de oever, zodat een egel weer uit de vijver kan klimmen, mocht hij erin vallen.
  • Gebruik geen gif of pesticiden in de tuin. Zelfs biologische slakkenkorrels zijn gevaarlijk voor egels.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Bloemen Bestellen