Top 5 siergrassen

Top 5 siergrassen

Siergrassen zijn de laatste jaren steeds meer te zien in tuinen en gemeenteplantsoenen, mede dankzij de ontwerpen van de internationaal bekende Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf. Hij combineert siergrassen graag met grote groepen sterke, onderhoudsarme vaste planten die tot laat in het jaar bloeien en een aantrekkelijke voedselbron vormen voor allerlei insecten.

Sierlijk en dynamisch

Siergrassen zijn met name in de herfst en de winter een aanwinst voor elk balkon en elke tuin, hoe groot of klein ook. Ze zorgen voor een dynamisch plantbeeld, doordat ze wuiven en ruisen in de wind. In de herfst lichten hun stelen, pluimen en aren in het strijklicht op en in de winter zijn ze prachtig met een laagje dauw of rijp erop. Ze zijn er in tal van soorten en maten, groot en klein, groen, grijs, goudgeel, gestreept of purperrood. In oktober is de grond nog voldoende warm en vochtig om ze te kunnen planten, dus sla nu je slag in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.). Vergeet niet meteen bij de voorjaarsbollen te kijken, want deze zijn nu ruim voorradig en het is dé tijd om ze in de tuin en in potten te planten. Een leuk klusje om samen met de (klein)kinderen in de herfstvakantie te doen!

Top 5 siergrassen

  1. Blauw schapengras (Festuca glauca); klein, maar fijn en dus ook zeer geschikt voor in een pot of geveltuin. Het gras vormt een stevige pol sprieten van zo’n veertig centimeter hoog die ook in de winter grijsblauw blijven. Wil graag een zonnige plek, maar verdraagt ook wel wat schaduw.
  2. Prachtriet (Miscanthus sinensis); een echte blikvanger die wel twee meter hoog kan worden, met sierlijk groen-wit gestreept blad dat in een boog naar beneden hangt. Gedijt op een zonnige plek, maar kan ook een beetje schaduw hebben. Bloeit in het najaar met witte of roze pluimen.
  3. Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of ‘Rubra’); krijgt zestig tot tachtig centimeter hoge bloedrode stelen. Heeft het liefst een zonnige plek, maar halfschaduw kan ook. Bescherm tegen strenge vorst.
  4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum); hiervan zijn tal van soorten, maar ze krijgen allemaal van die vrolijke ragebollen. Plant dit gras op een zonnige plek en bescherm het in de winter tegen vorst.
  5. Struisriet (Calamagrostis acutiflora); de bekende ‘Karl Foerster’ wordt ook veel door Piet Oudolf toegepast. Het gras gedijt zowel in de zon als in halfschaduw, groeit mooi rechtop en wordt minstens een meter hoog. Krijgt in juni-juli haverachtige, zilver-roze pluimen die in de herfst naar strogeel verkleuren.

Tip

Snoei de siergrassen pas in het voorjaar (maart) terug om in de winter van hun silhouet, beweging en geritsel te kunnen genieten. Tegelijkertijd bieden ze dan in de koude maanden beschutting aan kleine dieren en insecten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Bloemen Bestellen