Tuinieren als gezonde en opbeurende bezigheid in coronatijden

Tuinieren als gezonde en opbeurende bezigheid in coronatijden

Wereldwijd zitten we in sociaal isolement, in de strijd tegen het coronavirus. Niet op bezoek bij opa en oma, niet naar school, naar het zwembad of de film. Je wordt er allemaal niet vrolijk van. Gelukkig kun je wel veilig lekker aan de slag in je tuin en op je balkon, samen met de kinderen. De laatste jaren heeft onderzoek aangetoond dat mensen zich beter en meer ontspannen voelen als ze omringd worden door groen. Bovendien is het gezond om buiten fysiek bezig te zijn, zeker in een lekker lentezonnetje. Kies een rustig moment in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.), neem het verlanglijstje van je kinderen mee en houd anderhalve meter afstand van andere bezoekers en onze medewerkers. Dan kun je voldoende spullen, zaden en planten kopen waar je samen met de kinderen op een fijne en veilige manier uren zoet mee zult zijn.

Trend: de heilzame tuin

Op de grote Flower Shows in Engeland was het het afgelopen jaar, nog voordat het coronavirus opdook, al een belangrijke trend: de tuin als helende en rustgevende oase in een drukke en harde wereld. Er wordt steeds meer duidelijk over de positieve effecten van de natuur en groen in het algemeen op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid van mensen. Denk aan een fijne, beschutte zitplek waar je omringd wordt door zonnige, opbeurende bloemkleuren en zachte, ronde vormen. Met bijvoorbeeld een riante teakhouten bank vol tuinkussens op een verzonken terras met verhoogde bloembakken. Kabbelend water, ruisende siergrassen, geurige kruiden en planten. Allemaal elementen waar je van opknapt, zeker in deze barre, verontrustende tijden.

Maak het binnen en buiten groen en fleurig

Er zijn heel veel leuke manieren om alleen of samen met de kinderen de boel op te fleuren. Een paar tips:

  • Vul vazen met snijbloemen zoals tulpen of met kleurige en geurende bloesemtakken.
  • Verpot kamerplanten en maak het binnen extra groen met trendy bladplanten, het gelukbrengende pannenkoekenplantje, hangplanten en exotische cactussen en vetplanten. Kinderen vinden de zogenoemde 'vleesetende' planten maar wat spannend, zoals de bekerplant en de venusvliegenval.
  • In de vensterbank kun je eenjarige zomerbloeiers, kiemgroenten, kruiden en tomaten, komkommers, paprika's, pepers en pompoenen voorzaaien.
  • Begin een (mini)moestuin. Dat kan in een vierkante-meterbak, maar ook in een grote bloembak. Je kunt ook hangmanden vullen met aardbeienplantjes of minitomaatjes.
  • Een waterschaal met drijvende waterplantjes of een kabbelend waterornament zorgt voor extra ontspanning in de tuin. Ze trekken insecten aan en ook de hond of kat zal erdoor geïntrigeerd zijn.
  • Zaai bloemen en planten waar vlinders en bijen dol op zijn.
  • Vul (balkon)bakken met vrolijk bloeiende violen, madeliefjes, vergeet-me-nieten, vlijtige-liesjes, begonia's, petunia's en lobelia's.

Veel plezier, houd je aan de richtlijnen (handen wassen, afstand houden) en blijf gezond!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
Bloemen Bestellen