7x snoeitips voor de nazomer

7x snoeitips voor de nazomer

Er komen vast nog enkele mooie nazomerdagen, ideaal om struiken en bomen in model te snoeien voordat het weer echt weer akelig wordt en de winter zich aandient. Maar over het ‘winterklaar maken’ van de tuin hebben we het nog niet. Ten eerste omdat de winter gelukkig nog even op zich laat wachten. Ten tweede omdat de meeste groenexperts zijn teruggekomen van het najaarlijkse rigoureus snoeien en opruimen van de tuin voor de winter, omdat allerlei nuttige insecten en kleine dieren als vogels en egels er profijt van hebben als we de tuin niet al te netjes aan kant maken. Bovendien vormen uitgebloeide bloemaren en -schermen een mooi plaatje in de herfst en winter, zeker met dauw, rijp of sneeuw erop. Knip of snoei daarom echt lelijke, afgestorven plantendelen terug, maar laat verder uitgebloeide planten, struiken en siergrassen zo veel mogelijk met rust.

Snoeien in de nazomerIn de nazomer snoeien

  • De zogeheten ABC-bomen: esdoorn (Acer), berk en  haagbeuk (Carpinus), maar bijvoorbeeld ook de tulpenboom (Liriodendron tulipifera) en de acacia (Robinia), snoei je lichtjes in model nog voordat ze al hun blad hebben verloren. Hun sapstroom komt namelijk al vroeg in het seizoen weer op gang, waardoor je ze niet in het voorjaar kunt snoeien. Verwijder ook oude en zieke takken.
  • Frambozen- en andere bessenstruiken kunt je nu, na de laatste oogst, nog uitdunnen en de oude takken tot ongeveer de helft terugsnoeien.
  • Hagen en struiken van coniferen, taxus en klimop kun je nu nog mooi in model snoeien.
  • Struiken als jasmijn en heiligenbloem (Santolina) in vorm snoeien.
  • De kruin van stamrozen kun je voor de helft inkorten als alle knoppen uitgebloeid zijn. Of kort, zolang de stamroos nog knoppen heeft, telkens een geheel uitgebloeide tak voor de helft in.

Snoeitips

  1. Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap.
  2. Snoei bij bomen vooral elkaar kruisende takken en takken die de vorm van de kroon aantasten weg. Snoei takken vlak boven een naar buiten gericht oog. Snoei ook zieke en dode takken weg.
  3. Knip de coniferenhaag altijd een klein beetje in een punt- of taartvorm (van onderen breder dan van boven). Zo valt er overal voldoende zonlicht op de haag en groeit hij gelijkmatig uit.

Ook doen in de herfst

Als je toch bezig bent in de tuin, kijk dan ook of er planten of struiken zijn waar je er meer van zou willen hebben. Je kunt nu bijvoorbeeld nog:

  1. Kruiden opsplitsen en delen of er stekken van nemen.
  2. Stekken nemen van potgeraniums (Pelargoniums), buxus, slangenkop (Penstemon) en brandkruid (Phlomis).
  3. Takken van klimmers en struiken als clematis, kamperfoelie, pruikenboom (Cotinus) ‘afleggen’, waardoor ze wortels gaan vormen en je volgend jaar een nieuwe plant opleveren. Dat doe je door een jonge, buigbare scheut naar de grond te drukken, een oppervlakkige schuine snede in de scheut te maken, deze met grond te bedekken en vast te zetten met een steen of een kram.
  4. Vergeet niet voorjaarsbollen te planten (of ‘te poten’). Je vindt nu een groot assortiment in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.).
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Bloemen Bestellen