Bakken vol herfstbloeiers en wintergroen

Bakken vol herfstbloeiers en wintergroen

Terwijl het dit jaar begin september nog aardig nazomerde, is het nu toch echt officieel herfst. De dagen worden korter en de blaadjes en de kastanjes beginnen van de bomen te vallen. In ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) vind je veel mooie bakken, potten, planten, bessenstruikjes én voorjaarsbollen waar je de komende maanden van kunt genieten. Fleur je terras en balkon dus nu op met potten en bakken vol herfstbloeiers en wintergroen. Je kunt ze ook leuk buiten bij de voordeur, op de vensterbank en op de tuin- of balkontafel zetten.  

Tijd om voorjaarsbollen te planten!

En als je toch bezig bent: stop meteen wat bolletjes van narcisjes, mini-tulpen, blauwe druifjes of krokusjes onder in je bloempotten en bakken. Daar geniet je al vroeg in het nieuwe jaar van. Bovendien doe je er bijen en hommels een plezier mee, want de voorjaarsbloeiers bieden ze een voor die tijd broodnodige (want schaarse) voedselbron. En met wintergroene bessenstruikjes lok je ook vogels naar je tuin, (dak)terras of balkon.

Top 5 herfstbloeiers voor in potten en bakken

 1. Kleine herfstasters
 2. (Bol)chrysanten
 3. Heide (Erica)
 4. Winterviolen 
 5. Herfstcyclamen (Alpenviooltje)

Chrysanten voor in herfstbakken

Top 5 wintergroene bessenstruikjes voor terras en balkon

 1. Bergthee (Gaultheria)
 2. Parelbes (Pernettya)
 3. Skimmia (bloeit met roze of witte bloemknopjes die op besjes lijken)
 4. Vossenbes of rode bosbes
 5. Kleinblijvende hulst

Mooie combinaties voor in een pot of bak

Combineer bovenstaande toppers uit het assortiment van ons tuincentrum met planten, struikjes en siergrasjes met bont, wintergroen of fraai verkleurend herfstblad. Zoals:

 • Rankende, wintergroene klimop
 • Druifheide (Leucothoe), een struikje met dieprood-groen blad dat in de herfst steeds roder kleurt 
 • Wintergroene dwergconiferen
 • Kleine siergrassen, zoals blauw schapengras, zwart Japans slangengras,
 • bronskleurige zegge (Carex) en vedergras (Stipa tenuissima)
 • Het zilverstruikje (Calocephalus brownii) met grillige, zilvergrijze takjes die in het donker bijna oplichten 
 • Het purperklokje (Heuchera) heeft prachtig blad in de meest uiteenlopende kleuren, van limoengroen of caramelkleurig tot bijna zwart. In zachte winters blijft het blad gewoon fris aan de plant
 • Sierkolen zijn er met glad of gekroesd blad in verschillende tinten, waarbij groen, wit of roze domineren 

Winterheide en hedera voor in herfstbakken

Praktische plant- en pottips

Let er bij het maken van je fleurige herfstpotten en -bakken op of de planten een zonnige of meer schaduwrijke plek willen en laat je potten niet uitdrogen. Om te voorkomen dat je planten bij overtollige regenbuien verdrinken en de wortels (en voorjaarsbollen!) gaan rotten, is het belangrijk potten en bakken met gaten in de bodem te gebruiken. En onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels te doen. Kies daarnaast potten en bakken die vorstbestendig zijn.

Meer herfstsfeer

Maak je balkon of (dak)terras extra gezellig met een verzameling sierkalebassen, pompoenen, robuuste kaarsen in lantaarns of windlichten, tuinverlichting of een mooie vogelvoederschaal of -silo. Deze hebben we – net zoals allerlei voorjaarsbollen – nu volop in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.).

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Bloemen Bestellen