De toorts is een topplant voor in de border

De toorts is een topplant voor in de border

Er is niets mooiers dan een weelderige, lang bloeiende border. Met een paar simpele trucs krijg je dat voor elkaar. Om er lang van te kunnen genieten is het slim ook voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, siergrassen en wintergroene planten of struiken in de border te planten. Houd bij de keuze van de planten rekening met hun bloeiperiode, zodat je met verschillende soorten planten van de vroege zomer tot diep in het najaar bloemen hebt. En last, but not least: houd rekening met de hoogte van de planten, bollen, eenjarigen, siergrassen en struiken die je kiest. Plaats lage planten vooraan in de border en achterin een paar ‘reuzen’. Daar tussenin kun je variëren met hoge en lage planten, en met zogenoemde weefplanten, die makkelijk met andere planten combineren, zich daar tussendoor vlechten en zo ook overeind gehouden worden. Denk bijvoorbeeld aan het bekende ijzerhard (Verbena bonariensis) en schermbloemigen als Ammi majus, de eenjarige witte kantbloem.

De toorts (Verbascum) als blikvanger in de border

De hoog opgaande toorts is zowel achter in de border als in het middendeel een blikvanger. Er zijn heel veel soorten Verbascum. De meeste worden minstens een meter hoog, houden van zon, verdragen droogte, bloeien vrijwel de hele zomer en zaaien zich rijkelijk uit. Er zijn vaste en tweejarige soorten en de meeste bloeien met witte of gele ‘toortsen’ of ‘kaarsen’. De meest bekende is de grijsbladige, tweejarige koningskaars (Verbascum bombyciferum) die ruim anderhalve meter hoog wordt en gele bloemen krijgt. Mottenkruid (Verbascum blattaria) wordt ruim een meter hoog, krijgt elegante wit-roze of gele bloemen en is wintergroen. Mooie vaste toortsen zijn

de zwarte toorts (Verbascum nigrum), die ironisch genoeg felgeel in plaats van zwart bloeit, circa 150 centimeter hoog wordt en lichte schaduw verdraagt, en Verbascum chaixii, die stevige bloemstengels krijgt van zo’n 125 centimeter hoog, waar bijen- en vlinders dol op zijn en die het ook in een vaas goed doen.

Verbascum zaaien

Je kunt de tweejarige Verbascums heel makkelijk in juli en augustus uit zaad opkweken, in potjes met zaai- of stekgrond. Het fijne zaad hoef je niet te bedekken met een laagje grond, alleen aan te drukken en te besproeien. Zet de potjes op een zonnige plek en dek ze de eerste periode af met een plastic zakje, dat je af en toe weghaalt om ze te laten ademen en weer te besproeien. Als ze een centimeter of 4, 5 hoog zijn en je ze vast kunt pakken kun je ze verspenen en in grotere potjes zetten. In het najaar kunnen ze de volle grond in.

Kijk voor de zaden en planten van toortsen en van andere hoog opgaande blikvangers in de border ook eens bij de kardoen (Cynara), het koninginnekruid (Eupatorium), de ridderspoor (Delphinium), de ruit (Thalictrum) en schoepkruid of reuzenscabiosa (Cephalaria) in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Alles over de helleborus

Leer alles over de helleborus, ook bekend als de kerstroos of lenteroos: een betoverende bloem in de koudste maanden van het jaar.

Lees meer...
Snoeien in de herfst

Ontdek praktische tips over herfstsnoei. Wat snoei je wel en wat niet?

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Bloemen Bestellen