Grootbladige ficus, Woonplant van de maand september

Grootbladige ficus, Woonplant van de maand september

Ficus is bekend als sterke binnenboom met honderden kleine blaadjes, maar is ook verkrijgbaar met grote bladeren, die de plant meteen een heel ander, stoerder silhouet geven. Als statementplant is deze groene reus perfect om snel sfeer te brengen in een kamer.

Woonplanten zoals ficussen met grote bladeren verbeteren de lucht in huis door CO² om te zetten in zuurstof. De grote bladeren absorberen daarnaast fijnstof uit de lucht en slaan dat op in de wortels waar het wordt afgebroken en afgevoerd. Het groene blad bevordert ook nog de luchtvochtigheid in huis door vocht heel geleidelijk te verdampen. Dat maakt Grootbladige ficus een echte aanwinst om de start van het binnenseizoen mee te vieren. 

Herkomst

Ficus is de Latijnse naam voor vijg. Grootbladige ficus hoort bij de moerbeifamilie en groeit in (sub)tropische gebieden, voornamelijk in Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië. 

Keuze assortiment Ficus 

Ficus lyrata is verkrijgbaar als binnenstruik en op stam en heeft glanzend blad dat wel wat op een viool lijkt. Vooral de grote, opvallende nerven die het blad reliëf geven vallen op. 
Ficus elastica heeft effen donkergroen blad met fijne nerven die als een veer getekend zijn en zo'n 25 cm lang worden. Hij groeit recht omhoog en neemt zo ondanks de grote bladeren niet veel ruimte in. 
Ficus Cyathistipula heeft donkergrond glanzend blad, kan al jong vijgjes krijgen en is een sterk vertakte potentiële kamerreus die langs een stok omhoog klimt en zo mooi recht omhoog groeit. 

Verzorgingstips

  • Ficus kan zowel een lichte als een halfschaduw standplaats hebben, maar geen volle zon. 
  • Liever niet steeds verplaatsen, wennen aan een nieuwe plek kost Ficus veel energie. 
  • Dreigt de plant scheef te groeien, dan elke dag een kwartslag draaien. 
  • De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, in de winter kan Grootbladige ficus met minder water toe. 
  • Eens in de twee weken wat voeding geven. 
  • Douchen of in een zomerse bui afspoelen, daar knappen plant én bladeren van op. 
  • Eens per jaar trakteren op een grotere pot en verse potgrond houdt Grootbladige ficus in topconditie én houdt de groei erin. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
Bloemen Bestellen