Sinds 2008 worden in Nederland en België jaarlijks nationale vlindertellingen georganiseerd. Dat gebeurde in het begin altijd gedurende een weekend eind juli. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum in 2018 werd het vlindertelfeestje verlengd tot een teltiendaagse. Mede door de klimaatverandering, die er onder andere voor zorgt dat de vlinders eerder beginnen te vliegen, en om een beter beeld van de vlinderstand te krijgen, hebben we sinds vorig jaar maar liefst drie weken de tijd om de mooie fladderaars in eigen tuin te tellen.
Vlinders tellen
Dit jaar wordt de Tuinvlindertelling ofwel de Grote Vlindertelling (in België) gehouden van 4 tot en met 26 juli. Meedoen is leuk, makkelijk en leerzaam. Er zijn ongeveer 20 dagvlinders die je in de tuin kan zien, de rest leeft voornamelijk in natuurgebieden. De meeste tuiniers herkennen het koolwitje en de atalanta wel, want die worden doorgaans het meest gespot. Maar er zijn nog veel meer soorten, die je via de sites vlinderstichting.nl en www.natuurpunt.be kunt opzoeken en leren kennen. De afgelopen twee jaar werden er helaas minder vlinders geteld door de grote warmte en droogte, die ervoor zorgden dat er minder voedselplanten gedijden. Laten we hopen dat er dit jaar veel mooie vlinders rondvliegen in onze tuinen.
Je hoeft voor het tellen geen drie weken uit te trekken. Een kwartiertje tellen volstaat in Nederland, in België zijn slechts vijf minuten al genoeg. Leuk om tijdens de vakantie samen met de kinderen te doen. Ook op je balkon kun je vlinders bewonderen en die tellen ook mee. Op de sites kun je je waarnemingen invoeren. Je geeft alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk in je tuin of op je balkon hebt gezien. Je kunt ook op een paar verschillende dagen of momenten meedoen, want alle informatie wordt per datum en tijdstip opgeslagen. Je kunt hiervoor ook de app Vlindermee van de Vlinderstichting downloaden, samen met de handige vlinderherkenningskaart.
5 tips om vlinders naar je tuin en balkon te trekken
- Gebruik geen gif, chemicaliën of pesticiden voor het bestrijden van tuinplagen, zoals de buxusmot of slakken, of het verwijderen van groene aanslag van tegels.
- Maak je tuin of balkon zo groen mogelijk. Hoe meer verschillende planten en bloemen, hoe beter. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, kruiden en vaste planten, zoals krokussen, lavendel, ijzerhard, rode valeriaan, koninginnekruid, hemelsleutel en herfstaster.
- Zorg ook voor voldoende 'waardplanten', waar de rupsen van de vlinders van eten, zoals brem, hulst, klaver, klimop, koolzaad, koolsoorten, Oost-Indische kers, struisgras, moerasspirea en brandnetel.
- Creëer verschillende hoogten in je beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden en vlinders houden van beschutte plekken.
- Maak je tuin niet te netjes. laat hier en daar bladeren of takjes liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen tussen de plantenresten, takjes en bladeren kunnen overwinteren.
In ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) vind je ook speciale vlinderkastjes en insectenhotels.