Tips voor verwijderen van onkruid

Tips voor verwijderen van onkruid

In onze vorige blog over 'Onkruid, weg ermee' vertelden we je meer over de soorten onkruid en hoe je ervoor zorgt dat onkruid geen kans krijgt. Heb je helaas toch last van onkruid in de tuin, in de border of op uw balkon? Niet getreurd. Volg onze snelle en effectieve onkruid-verwijdertips en verwijder met gemak ongewenste planten in de tuin.

Onkruid verwijderen

Het spreekwoord 'het schiet als onkruid uit de grond' bestaat niet voor niets. Onkruid groeit snel, maar dan ook écht snel. Wees er op tijd bij, haal onkruid gauw weg en geniet van een onkruid-vrij tuinseizoen.

  • Na een regenbui of nadat je de tuin met de tuinslang of zwenksproeier hebt besproeid, trek je veel oppervlakkig wortelend onkruid makkelijk met de hand met wortel en al uit de vochtige grond.
  • Onkruid met diepe of lange wortels, zoals paardenbloemen, heermoes, kweekgras en zevenblad, verwijder je met een onkruidsteker, harkje of riek. Door deze naast de stengel of stengels van het onkruid in de grond te steken en de grond wat los te wrikken krijg je de wortels makkelijker mee. Het nare van kweekgras, zevenblad én de beruchte Japanse duizendknoop is dat elk stukje wortel, hoe klein ook, weer uitloopt. Dan helpt het om dit een tijd lang regelmatig te blijven doen. Zo put je de wortels op den duur uit.
  • De moestuin kun je regelmatig schoffelen zodat je het onkruid met een duwende of trekkende beweging afsnijdt. Dit doe je het best als het droog is zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt en niet meer zal aanslaan.
  • Onkruid tussen de voegen van de tegels van het terras en paden ga je met een speciale voegenborstel of voegenkrabber te lijf. Vraag ons personeel in ons tuincentrum om advies. We hebben allerlei handige gereedschappen voor het verwijderen van onkruid.

Voordelen van onkruid

Je verwacht het misschien niet, maar er kleven ook voordelen aan onkruidgroei:

  • Een aantal soorten, zoals brandnetels en paardenbloemen, is een belangrijke voedselbron voor bijen en 'waardplanten', voor vlinders en hun rupsen. Op waardplanten leggen vlinders hun eitjes en de rupsen die hieruit komen eten ervan. Probeer dus ergens achter in de tuin wat brandnetels en/of ook een paar paardenbloemen in het gazon te laten staan.
  • Sommige soorten onkruid, zoals brandnetels, heermoes en de woekerende smeerwortel (een mooie tuinplant die zich als 'onkruid' kan gedragen), bevatten goede voedingsstoffen voor planten. Gooi ze dus zonder wortels, bloemen en zaden op de composthoop of maak er 'gier' van: vloeibare plantenvoeding.
  • Onkruid is vaak eetbaar en zelfs gezond, mits je tuin niet langs een drukke weg ligt en je geen chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin gebruikt. Vooral in het voorjaar kun je met het jonge blad van bijvoorbeeld paardenbloem, zevenblad en brandnetel iets lekkers maken. Het blad van de Japanse duizendknoop schijnt een beetje als rabarber te smaken. Maak eens brandnetelsoep of brandnetelthee, onkruidenboter met daslook, zuring en hondsdraf, een pesto van zevenblad... De gele bloemen van de paardenbloem kun je suikeren en als eetbare decoratie op een taart of cake gebruiken. 

Kortom: onkruid? maak er moes van! Kom langs in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) en haal alle benodigdheden in huis voor het natuurlijk bestrijden van onkruid.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Bloemen Bestellen