Snoepen van eigen balkon

Snoepen van eigen balkon

Je houdt van verse groenten en kruiden en smult graag van aardbeien, radijsjes of bessen? Je vindt het ook leuk die zelf te zaaien en op te kweken, maar je hebt geen tuin. Geen nood! Zelfs een balkon of dakterras is genoeg voor een moestuin. Veander jouw buiten in een gezond snoepparadijsje. Moestuinieren kan echt overal.

Ook kinderen vinden het heel leuk om hun eigen gezonde en verse lekkernijen te kweken en ze leren daar meteen een hoop van. Ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) heeft alle benodigdheden in huis, van plantenrekken en hangmanden tot verse potgrond, zaden en 'pootgoed' (jonge eetbare plantjes). We geven je hier graag inspirerende en praktische tips voor een rijke oogst van je eetbare – én groene én fleurige – balkon.

Tips voor een eetbaar balkon

  1. Ga de hoogte in
    • Potten, hangmanden, vierkante meterbakken, mobiele en verhoogde kweekbakken en -kasjes, verticale tuintjes, hangzakken, etagères, plantenrekken, uitklapbare tafeltjes voor aan de balkonreling. Zelfs op een heel klein oppervlak kun je veel zaaien en planten, zeker wanneer je de hoogte in gaat. Met handige producten en eetbare klimplanten, zoals een Japanse wijnbes en druif.
    • Je kunt je moestuintje samenstellen met de kant-en-klare producten uit ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.), maar met een beetje creativiteit en handigheid kun je zelf bijvoorbeeld van een overgebleven of gevonden pallet een verticaal tuintje maken. Misschien heb je nog een oude keukentrap of ladder? Geef die een leuk kleurtje met een lik verf en zet potten en bakken op de treden ervan. 
    • Of timmer een eenvoudige stellage van een paar (oude) houten planken, waar je haken aan bevestigt om hangmanden aan te kunnen hangen. Je kunt ook lege metalen blikken, zinken teiltjes of oude manden gebruiken die je met spijkers aan de planken vast boort. Zorg er wel voor dat je eerst ook gaten in de bodem van de blikken of teiltjes boort, zodat overtollig water kan weglopen. Leg vervolgens worteldoek of plastic (bijvoorbeeld van een lege zak potgrond waar je een paar drainagegaten uit hebt geknipt) onderin. Daarop doe je een laag kokosvezels of hydrokorrels en je bent klaar om je blikken, teiltjes en (hang)manden te vullen met verse potgrond en plantjes en/of zaden. Dat kun je trouwens ook doen met eenvoudige (oude) houten kistjes. Dat staat meteen heel decoratief!
  2. Kies klein snoepgoed
    • ​​​​​​​​​​​​​​Rabarber, artisjok en pompoen worden erg groot. Daar heb je echt de ruimte voor nodig, al kun je proberen een flink uitdijende pompoen, courgette, aubergine of komkommer vanuit een grote bak tegen de balkonreling of muur op te leiden. Kies op een balkon of dakterras ook voor groenten- en fruitsoorten die niet diep wortelen of al te grote wortelkluiten vormen. 
    • De plantjes van tros- of kerstomaatjes blijven kleiner dan die van vleestomaten en passen vaak prima in een hangmand, pot of bak. Aardbeien doen het ook heel goed in een (aardbeien)pot of hangmand, net als de meeste soorten sla en kruiden. Door fruit-, kruiden- en groenteplantjes op te hangen kun je er bovendien makkelijk bij om ze te verzorgen en om ervan te snoepen.
    • Er zijn ook mini-fruitbomen en bessenstruiken op stam verkrijgbaar die in een grote pot of bak passen. Let er bij de keuze voor je eetbare planten wel op of ze het best in de zon of schaduw groeien, zoals je dat natuurlijk ook met al je kamerplanten (en eventuele (gevel)tuinplanten) doet. Soorten die het op een minder zonnige plek goed doen zijn onder andere peterselie, radijs, sla, snijbiet en rucola.
  3. Driedubbel plezier: mooi, smakelijk en voordelig
    • ​​​​​​​​​​​​​​Er zijn heel veel soorten groenten en kruiden, maar bijvoorbeeld ook eetbare bloemen, die er prachtig uitzien. Zo heb je dubbel plezier van je planten. Eenjarige, eetbare bloemen, zoals komkommerkruid (met hemelblauwe bloemetjes) en Oost-Indische kers (met rode, oranje of gele bloemen) zijn heel makkelijk te zaaien, ook in potten, bakken en hangmanden.
    • Veel lekkere én mooie kruiden, zoals lavendel, rozemarijn, bieslook en salie, krijgen ook fraaie bloemen en zijn bovendien wintergroen. Snijbiet, palmkool (Cavalo nero), rode tuinmelde, wilde peen (Daucus carota) en venkel zijn bijna té mooi om op te eten. Heb je potten met rozen op je balkon of (dak)terras? Plant of zaai daar dan eens dille of venkel bij, want hun fijne groen en schermbloemen combineren heel mooi met rozen. Met zo'n fleurig eetbaar balkon bespaar je ook nog eens geld bij de groenteman of -afdeling!

Kom langs bij ons tuincentrum en ontdek inspirerende en praktische tips voor je eigen gezonde, mooie en voordelige snoepparadijsje |(zelfs op drie hoog). Namens ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.) wensen we je een heel smakelijke, rijke en gezonde oogst van eigen balkon!  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Bloemen Bestellen